Conferinţa RIFF


Conferinţa de Arhitectură RIFF 2010

Peste 200 de invitati, din care mai mult de jumatate membri ai Ordinului Arhitectilor din Romania, au participat la Conferinta de Arhitectura RIFF de pe 16 noiembrie. Plecand de la perspectiva arhitectului asupra reabilitarii termice, evenimentul a facut auzite vocile tuturor factorilor implicati in procesul de reabilitare termica si responsabili in acelasi timp de “schimbarea la fata a Romaniei”: arhitecti, constructori, proiectanti, manageri de companii, reprezentanti ai administratiei publice si ai asociatiilor profesionale, autoritati.

Conferinta de Arhitectura RIFF a demonstrat ca reabilitarea termica reprezinta un proces complex si de mare raspundere, o problema nu doar estetica si de eficienta energetica, ci mai mult, o problema etica, de care depinde imaginea peisajului urban, care “nu este un moft”, ci afecteaza in mod direct atractivitatea economica a localitatilor, asa cum a declarat Anca Ginavar, Directorul Directiei Dezvoltare Teritoriala din cadrul MDRT, invitat al conferintei.

In viziunea arhitectului Serban Tiganas, Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, coorganizator al evenimentului, reabilitarea termica nu trebuie abordata unidirectional, doar din punctul de vedere al eficientei energetice, ci holistic. In acest sens, calitatea arhitecturala are un rol cel putin la fel de important precum eficienta energetica. Apelul lansat la RIFF a fost unul de asumare a responsabilitatii de catre toti cei implicati in reabilitarea termica.

Programul conferintei a cuprins expuneri teoretice, exemple de buna practica si esecuri arhitecturale, prezentari de produse si solutii performante pentru reabilitarea cladirilor. S-a vorbit despre “gradele de sustenabilitate ale eficientizarii energetice” si calitatea in arhitectura, chiar despre o “reabilitare energetica arhitecturala”, despre reabilitare in termeni de “mutilare”, despre imaginea urbana, despre oportunitatile tehnologice si oportunitatile culturale in cazul reabilitarii cladirilor de patrimoniu.

Conferinta de Arhitectura RIFF a creat premisele unei abordari corecte a conceptului de reabilitare termica in Romania.



TESTIMONIALE:


Arh. Serban TIGANAS, Presedinte Ordinul Arhitectilor din Romania, noiembrie 2010:
„Am convingerea ca o tara care stie sa construiasca este o tara care stie sa isi protejeze valorile si sa creeze mereu altele noi, astfel incat viata oamenilor sa se petreaca mereu in spatii care sa ofere satisfactii, de la confort pana la bucuria spiritului. Dorinta de a construi a romanilor s-a aratat in ultimii ani in toate formele si nu cred ca s-a atenuat prea mult in prezent, insa a construi bine pare in continuare a fi un secret pe care nu il detin in Romania nici investitorii experimentati, nici antreprenorii capabili, nici administratiile de la orice nivel. Sa fie oare atat de bine pazit acest secret, ca pe vremea catedralelor gotice? Nicidecum. Sa incercam deci sa gasim impreuna caile pentru a intelege ce inseamna adevarata calitate a arhitecturii si mai ales care este modul de a o stimula si de a o obtine. E o chemare adresata tuturor celor care sunt constructori”.

Laurentiu PLOSCEANU, Presedinte Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii, noiembrie 2010:
„Sectorul de constructii din Romania solicita imperativ guvernului si parlamentului sa implementeze politicile de dezvoltare si legislatia aferenta, coerente si echilibrate, de pe pozitiile  si cu responsabilitatile unui veritabil parteneriat public- privat!Realizarile constructorilor ar trebui sa faca parte din solutiile la problema iesirii Romaniei din recesiune! Mai mult, constructorii sunt cei abilitati sa realizeze infrastructura si cladirile sustenabile invocate in strategia EU 2020! Fara companii de constructii si constructori competitivi si ambitiosi, Romania risca sa ramana in continuare la periferia economico-sociala a Uniunii Europene!”

Florin MINDIRIGIU, Director General ABplus Events, noiembrie 2010:

„Conferinta de Arhitectura RIFF va aduce impreuna arhitecti, constructori, antreprenori si    reprezentanti ai administratiei publice, reuniti pentru o zi intr-o dezbatere privind reabilitarea termica, un subiect de actualitate si de mare raspundere pentru toti factorii implicati in ceea ce am putea numi schimbarea la fata a Romaniei. Am convingerea ca acest eveniment va face auzite voci si va raspunde la cateva intrebari esentiale pentru intelegerea si asumarea unei arhitecturi responsabile, sustinuta de constructori responsabili”.

Dr. Ing. Cristian Romeo ERBASU, Presedinte Patronatul Societatilor din Constructii, noiembrie 2010:
„Piata constructiilor este afectata sever de lipsa investitiilor si a consumului. In acest context, programul de reabilitare termica poate fi factorul declansator pentru repornirea economiei Romaniei si ar permite accesul imediat al cetatenilor la confort termic si scaderea costurilor de intretinere a locuintelor. Propunerea Patronatului Societatilor din Constructii lansata conducerii MDRT in cadrul intalnirii cu reprezentantii breslei constructorilor, intalnire organizata in martie acest an la Iasi in parteneriat cu CAMEX, a devenit act normativ prin OUG 69/30 Iunie 2010. Prin aceasta initiativa s-au avut in vedere, printre altele: deblocarea programului de reabilitare termica prin acordarea de facilitati fiscale si subventii asociatiilor de proprietari care nu ar mai fi avut acces la program in vechea formula legislativa datorita lipsei fondurilor bugetare, inlaturarea suspiciunilor de frauda in licitatii prin accesul direct al beneficiarului la alegerea ofertantului de servicii si produse, imbunatatirea ofertei si a calitatii lucrarilor prin redeschiderea pietei. Constructorii, arhitectii, producatorii de materiale detin toate resursele pentru a pune in aplicare fara intarziere acest program care ar atrage in campul muncii zeci de mii de someri.”
Anca GINAVAR, Director General Directia Dezvoltare Teritoriala, MDRT, noiembrie 2010:
“Consider evenimentul o mare reusita. Este un lucru foarte important ca au fost pusi impreuna profesionistii responsabili cu arhitectura. Salut in primul rand denumirea conferintei care face referire la arhitectura in integralitatea ei. Sper de la aceasta intalnire sa existe un rezultat concret, aceste discutii sa incerce sa puna bazele unei noi abordari. Pana acum au fost spuse multe lucruri importante, unele  critice, referitoare la felul in care se intampla lucrurile in oras. Iar responsabilitatea este comuna, orasul este al nostru, al tuturor si toti actorii sunt responsabili indiferent ca ne aflam in proiectare sau ca suntem simpli cetateni.”

Dan ANDRUSCA, Director General Deko Professional Services, noiembrie 2010:
“Ce incercam sa facem in spirijinul arhitectilor sunt produsele oferite pietei, in principal profesionistilor reprezentati prin arhitecti, solutii care se refera la fatade prin tencuieli cu garantie foarte lunga in timp, peste 30 de ani (astfel putem lua in calcul factorul timp la alegerea unui produs) si solutii de pardoseli. Compania noastra dezvolta o gama larga de pardoseli, cu aplicatii multiple, in zona de productie, in zona rezidentiala, in zona industriala, si acest aspect este foarte important in noul trend al pietei, unde apar cresteri de 20-30 % pe an, si unde vechile produse vor fi inlocuite de o noua generatie de produse. Desigur, este nevoie de o colaborare mult mai stransa intre firmele din domeniu si producatori, astfel incat acestia din urma sa poata oferi produse celor mai exigente cerinte.”

Gheorghe PATRASCU, Arhitect Sef al Municipiului Bucuresti, noiembrie 2010:
“[Evenimentul] este important prin faptul ca dezbate o problema cel putin tangentiala, daca nu chiar frontala, aceea a reabilitarii termice. Este o problema care a explodat in Romania odata cu aparitia unor fenomene care tine de frizarea desconsiderarii esteticului in spatiul urban, ceea ce este o problema foarte putin constientizata. De fapt, asta probabil este legat si de nivelul de cultura in general, si de cultura urbana dar si de modul in care se abordeaza la nivel politic si administrativ asemenea programe si proiecte. Cu exceptia monumentelor istorice, care sunt exceptate de la aceasta agresiune, restul, toate cladirile global pot fi afectate din acest punct de vedere. Pe de alta parte este important pentru ca o intalnire de genul acesta atentioneaza arhitectii, care uneori trateaza prea usor un astfel de proiect. Cred ca s-a pierdut o ocazie, aceea de a incerca o reabilitare urbana de continut si numai o anvelopare a cladirilor cu efecte dezastruoase asupra esteticii si asupra unor cladiri istorice care sunt practic mutilate in acest fel. Chiar in cadrul programului de reabilitare am vazut blocuri reabilitate absolut absurd, cazuri in care nu s-au luat masuri impotriva infiltrarii apei. Deci va fi un dezastru, pentru ca in 2-3 ani se va putea sa arate mai prost ca inainte, si sa-si piarda eficienta.”

Lasă un comentariu